Barokken (1600-1750)

Barokken er enevældens tid. Fyrsterne byggede pragtfulde slotte og viste deres rigdom og magt ved at omgive sig med ting, der var store og flotte. I vore dage synes vi, at deres smag var temmelig overlæsset.
Årstallene for en periode i musikken er ikke knivskarpe grænser mellem gamle og nye musikformer. Alt skete gradvist, men man plejer at sige, at barokmusikkens tid begyndte omkring år 1600, da den første opera blev skabt, og sluttede i 1750, da Johann Sebastian Bach døde.
 

OPERAENS FØDSEL

Den sidste halvdel af 1500-tallet var en rolig periode i Norditalien. Der var ingen krige. Adelsmændene i den rige by, Firenze, havde tid til at digte, spille musik og studere videnskab. De lavede klubber, hvor de mødtes og dyrkede deres interesser.
 
En af klubberne kaldte sig Florentiner-Camarataen. Her var man specielt interesseret i den græske oldtid. Et medlem var dygtig til græsk. Han oversatte et gammelt græsk skuespil, og alle syntes, det var fantastisk godt. De forestillede sig, hvordan det måtte have lydt, når hele handlingen blev sunget af hovedpersonerne og et stort kor i baggrunden fortalte, hvad der skete.
 

Det kunne være spændende at opføre et græsk drama.

Nu var det desværre sådan, at ingen vidste, hvordan den gamle græske musik havde lydt. Grækerne brugte ikke noder. De havde været dygtige til musikteori og lavet en masse regler, men melodierne var glemt og forsvundet.
 

DEN FØRSTE OPERA

Florentiner-Camarataens medlemmer gik i gang med at skrive et drama over en græsk fortælling om Daphne, en nymfe, der blev forvandlet til et træ for at slippe væk fra Apollon. Der var to hovedroller. De blev sunget af et klubmedlem og hans unge datter.
 
Alle - både de medvirkende og publikum - som var familie og venner til de medvirkende - troede, at de havde genoplivet det græske drama.
 
Det havde de ikke. I virkeligheden havde de skabt noget helt nyt, som skulle brede sig over hele Europa: Den første opera!
 
Da hertugens datter skulle giftes med kong Henrik den Fjerde af Frankrig, blev Peri (som havde komponeret musikken til den første opera) bestilt til at skrive musik til et græsk drama om Orfeus og Eurydike. En anden fra Florentiner-Camarataen, Rinuccini, skrev teksten.
 
Det blev en flot opførelse. Alle de medvirkende var adelsmænd og adelsdamer. Professionelle skuespillere og sangere kom først senere.
 
I de næste 100 år blev operaen kendt over hele Europa.
 

MONODI

Ordet betyder solosang med et enkelt instrument.
Efter renæssancens indviklede korværker, hvor det var næsten umuligt at forstå, hvad der blev sunget, kom der en mode med solosang, som blev akkompagneret af et enkelt instrument. Den nye mode passede perfekt til operaer og udviklede sig til opera-arier og fortællende mellemspil.
 
Moden smittede også af på musikinstrumenterne. I barokken kom de første solokoncerter med akkompagnement.
 

GENERALBAS

I de noder, der blev brugt til akkompagnement, stod der kun en bastone og et tal. Tallene viste, hvilken akkord, der skulle spilles. Det kaldtes generalbas og var så almindeligt, at barokken også bliver kaldt for generalbas-alderen.
 

NYE MUSIKFORMER

Musikinstrumenterne fik i højere grad deres egen musik. Der skabtes helt nye former og blev bygget videre på gamle.
Fugaen, som var et barn af renæssancens kanon, udviklede sig til stor kunst. Johann Sebastian Bachs fugaer er aldrig siden blevet overgået.
 

ORGLER

Johann Sebastian Bach var kantor og organist. Der var efterhånden kommet orgler i de fleste kirker.
 
Samtidig med orglerne kom der også organister i kirkerne. Et orgel var - og er - et meget dyrt instrument. Det var nødvendigt at ansætte en organist til at spille på det, ellers kom det slet ikke til sin ret.
 

Når en by havde investeret en formue på et orgel, ville man høre det - ikke kun som ledsagelse til salmesangen, men også i flotte kompositioner, hvor man rigtigt kunne lytte til orglets klang. Det blev almindeligt, at organisterne holdt koncerter, enten efter gudtjenesten eller som aftenkoncerter.

Tip en ven  Sitemap - oversigt over tilgængelige sider  Udskriv
Udviklet af Altero Webdesign i samarbejde med ITProfil.dk. Vedligeholdes med ADcms