Bogudgivelser om Haiku:

Haiku hvad er det?

 

Om haiku

 

Klassiske haiku er ultrakorte digte på 17 stavelser, som fordeles på tre linjer med 5-7-5 stavelser. Der er ingen regler om rim eller rytme.  Det er små naturdigte. De handler om noget, man oplever med sine sanser: ser, hører, føler, lugter eller smager. De foregår i nuet, beskriver en begivenhed, som når man "fanger en situation" med sit kamera.
 
Personlige følelser, abstrakte ideer og metaforer hører ikke hjemme i haiku. Et haiku kan være sammensat af ét eller flere billeder, og disse billeder skal være beskrevet så godt, at de står helt skarpt for læseren. Tit er der to billeder, der står i forbindelse med hinanden - f.eks. danner kontrast. Der kan også være et tredje billede, som belyser de to første på en ny og overraskende måde.
 
De fleste mennesker kan lære at lave haiku. Det er en sjov hobby, men at skrive et godt haiku er en vanskelig kunst. I de bedste haiku kan der ikke ændres eller fjernes ét eneste ord, uden at hele digtet bryder sammen. Ifølge traditionen skal et haiku indeholde noget om årstiden: en blomst, et dyr eller en bestemt slags vejr.
 

Årstider er samtidig gode til at udtrykke en stemning

Forår kan handle om barndom og ungdom.
Vinter passer til alderdom og død.
 
Haiku er også antydningens kunst. Desuden kan to begreber sættes op mod hinanden, f.eks. noget uforanderligt og noget, der forandrer sig. Ro - bevægelse. Kunsten at skrive haikudigte stammer fra Japan.
 

Den første store haiku-mester hed Basho

Han levede fra 1644-1694. Nogle af hans haiku er blandt de bedste, der nogensinde er skrevet. Hans berømteste haiku lyder sådan på japansk:
 
Furuike ya
kawazu tobikomu
mizu no oto
 
Her er nøjagtigt 17 stavelser.
 
Oversættelsen lyder:
En gammel dam
En frø springer
Plask
 
(Oversat af Hans-Jørgen Nielsen)
 
I vore dage digtes der haiku over det meste af verden. Der arrangeres haiku-konkurrencer, udgives haiku-årbøger og findes et utal af hjemmesider på Internettet om haiku.


Bog om at skrive haiku

 

Hanne Hansen og Sys Matthiesen
Udgivet på Net-Bog-Klubben den 12. Juni 2003.
Pris kr. 88,00
Bogen "At skrive haiku" kan købes via Internettet på www.Net-Bog-Klubben.dk
 
  • Hvad er haiku?
  • Kan man læse haiku på Internettet?
  • Hvorfor 17 stavelser?
  • Hvem var de fire store?
  • Hvordan skriver man haiku?
 
Find svarene i "At skrive haiku". De to forfattere - Hanne Hansen og Sys Matthiesen - er ofte blevet opfordret til at undervise i, hvordan man skriver haiku. For Hanne Hansens vedkommende har det været voksne, lærere og forfattere. Sys Matthiesen har blandet andet besøgt skoleklasser og plejehjem.

Vi har derfor besluttet at skrive om vore erfaringer, idet vi håber, at denne lille vejledning må være et godt redskab til kommende haiku-digtere.

I Danmark blev haiku almindeligt kendt, da Hans Jøren Nielsens bog "Haiku" udkom i 1963. I dag skriver masser af skolebørn haiku som en del af deres undervisning i lyrik.
 

Fra bogens indholdsfortegnelse:

Hvad er haiku? De fire store. Hvordan skriver man haiku. 17 stavelser. Sansede naturdigte. En oplevelse i nuét. Haiku på Nettet - og meget andet.
 
Tip en ven  Sitemap - oversigt over tilgængelige sider  Udskriv
Udviklet af Altero Webdesign i samarbejde med ITProfil.dk. Vedligeholdes med ADcms