Carl Maria von Weber

1786 - 1826
Tyskland
 
Født 1786 i Oldenburg i Tyskland.Hans far var violinist og direktør for et omrejsende teater.

Karl var lille og sygelig, men han fik et storslået navn: Karl Maria Friedrich Ernest von Weber.

Faderen havde ét stort ønske: Hans lille søn skulle være musiker. Allerede før den lille dreng kunne gå, fik han sin første musiktime.

Karl lærte at spille på violin og klaver. Da han blev otte år, besluttede hans far, at nu var han dygtig nok til at optræde for publikum. Han spillede smukt, men mange syntes, at det var synd for den lille, spinkle dreng. Han burde gå i skole og lege med andre børn, sagde de.

Karl havde en god sangstemme. Som 11-årig blev han optaget i drengekoret i domkirken i Salzburg. Her fik han en grundig uddannelse - både i musik og andre fag.

Det, der interesserede ham mest af alt, var operaer. Han havde jo levet sine første år på et omrejsende teater. Nu drømte han om at skrive for teatret.

Som ganske ung blev han ansat på Operaen i Breslau som dirigent for orkestret. Folk var betænkelige. Karl var kun 18 år.

Inden Karl Maria von Weber blev dirigent for orkestret, havde Operaen i Breslau haft flere fiaskoer. Teatret gik dårligt.

Mange mente, at nu ville det gå helt galt. De tog fejl. Karl Maria von Weber var dygtig. Snart spillede Operaen for fulde huse. Han skrev flere operaer over gamle tyske eventyr og myter. Den berømteste af dem var ‘Jægerbruden'. Den blev kaldt ‘indbegrebet på tysk opera'.

Operaen handler om jægerdrengen Max. Han bliver lokket af den onde Kaspar til at skaffe sig en tryllekugle. Max vil nemlig forfærdeligt gerne vinde en skydekonkurrence, hvor præmien er jægerdatteren Agathes hånd. Kasper tager ham med ud til en dæmon i den sorte trylleskov.

Karl Maria von Weber var svagelig hele sit liv. Da Operaen i London inviterede ham til at komme og dirigere sin egen opera ‘Oberon' (som handler om alfer), sagde han ja, selv om han ikke havde det godt. Han var slet ikke rask nok til den lange rejse.

Karl Maria von Weber døde i London i 1826.
Tip en ven  Sitemap - oversigt over tilgængelige sider  Udskriv
Udviklet af Altero Webdesign i samarbejde med ITProfil.dk. Vedligeholdes med ADcms