Charles-Auguste Bériot

1802 - 1870
Belgien
 
Født i Leuven i Belgien. Charles-Auguste var aldrig i tvivl om, hvad han ville være, når han blev voksen. Det eneste, der interesserede ham, var at spille violin. Hans store idol var Paganini, og han besluttede, at han ville være mindst lige så dygtig.
 
Som 19-årig rejste han til Paris og spillede for den berømte virtuos og lærer, Giovanni Battista Viotti (1753-1824).

Viotti lyttede til ham og sagde: "Du spiller godt. Selvfølgelig kan man altid blive bedre, men du har ikke brug for mig som violinlærer. Lyt til store virtuoser. Lær af dem, men efterlign dem ikke."

 
Charles-Auguste Bériot ville gerne have undervisning og blev elev på konservatoriet i Paris. Det gik dog ikke særligt godt. Han havde allerede skabt sin egen stil og havde svært ved at tilpasse sig konservatoriets strenge disciplin. Efter få måneder forlod han konservatoriet.
 
Samme år spillede han debutkoncert i Paris med stor succes. Derefter rejste han til London og gav koncerter. I 1826 spillede han sin egen komposition "Concertino" ved en koncert i Philharmonic Society.
 
Kort efter rejste han tilbage til Belgien, hvor han blev udnævnt til soloviolinist hos kong William I af Nederlandene. Desværre fik denne ansættelse en brat ende på grund af revolutionen i 1830.
 

I 1829 mødte Bériot den berømte sangerinde Maria Malibran. De begyndte at optræde sammen. I de følgende år rejste de på tournéer i Belgien, England, Frankrig og Italien.

 
De giftede sig i 1836, men ægteskabet varede kun i seks måneder. Maria døde pludseligt efter en koncert i Manchester. Bériot var fortvivlet. Han rejste tilbage til Bryssel og holdt sig for sig selv. Alle koncerter blev aflyst. Han havde tabt lysten til at spille.
 
Der gik to år. Marias yngre søster, Pauline Garcia, var også en dygtig sangerinde. Hun opmuntrede Bériot, og de begyndte at optræde sammen. Det førte til en længere koncert-rejse til Østrig og Italien.
 
Bériot traf en ung dame, Marie Huber, og blev forelsket i hende. I 1840 giftede de sig i Wien. Senere samme år gav han koncert i Rusland.
 
I 1842 fik han tilbudt en stilling som professor ved konservatoriet i Paris, men da han fik tilbudt en lignende stilling ved konservatoriet i Bryssel, valgte han at blive i Belgien. Han fungerede som violin professor fra 1843 til 1852. Da måtte han holde op på grund af svigtende syn. I 1858 var han totalt blind.
 
Han brugte nu det meste af sin tid på at komponere spændende stykker for violin. De melodier, han skrev, var rørende og smukke - fulde af teknisk brillans. Hans musik var uhyre populær blandt publikum. I dag bruges stykkerne mest af unge violinister, der vil arbejde med deres teknik.
 
Bériot var med til at udvikle en ny stil indenfor violinspillet. Han var en grundig og dygtig lærer på konservatoriet og havde flere elever, der blev til store virtuoser, bl.a. Henry Vieuxtemps.
 
Bériots store succes som virtuos var ikke udelukkende baseret på hans fabelagtige teknik. Han kunne også spille hjertegribende smukt. Den tyske digter Heine sagde engang: "Det er, som om hans afdøde kone synger gennem hans violin."
 
Bériot døde i Bryssel i 1870.
Tip en ven  Sitemap - oversigt over tilgængelige sider  Udskriv
Udviklet af Altero Webdesign i samarbejde med ITProfil.dk. Vedligeholdes med ADcms