Johann Sebastian Bach

1685 - 1750
Tyskland
 
Født i Eisenach i Tyskland i 1685. Han var ud af en stor musikerslægt. Faderen var violinist i hertugen af Eisenachs orkester. Han underviste sine børn i musik. Johann Sebastian lærte at spille violin og harpsichord og blev hurtigt så dygtig, at han kunne spille for hertugen.
 
Da Johann Sebastian var 10 år, mistede han begge sine forældre. Hans ældre bror, Christoph, tog ham til sig. Storebroderen var organist. Han underviste sin lillebror at spille orgel.
 
Som 15-årig (1700) blev Johann Sebastian elev på klosterskolen ved Lüneburg. Tre år senere (1703) blev han antaget hos hertugen af Weimar som violinist.
 
Bach ville dog hellere være organist. Han søgte og fik stillingen som organist i Arnstadt. Kort tid efter flyttede han til Mühlhausen, hvor han giftede sig med sin kusine Maria Barbara.
 
I 1717 flyttede han igen. Nu havde han fået tilbudt en stilling som koncertmester ved fyrstehoffet i Anhalt-Köthen. Her var Bach vældig glad for at være. Prins Leopold, som han var ansat hos, elskede musik. Der var hele tiden brug for nye musikstykker, som Bach skulle skrive. Prinsen spillede selv viola da gamba og harpsichord. Når han var på rejse, tog han sit orkester med. Mens Bach var på rejse med prinsen, oplevede han den store sorg, at hans kone døde.
 
I 1721 giftede han sig med Anna Magdalene. Hun var meget musikalsk, havde en smuk sangstemme og lærte at spille klaver efter en nodebog, som hendes mand skrev til hende (Notenbüchlein für Anna Magdalene Bach). Desuden var hun dygtig til at skrive noder. Dengang blev alle noder skrevet i hånden med en fjerpen. Derfor var Bach meget afhængig af sin kones hjælp. Familien voksede. Der kom mange børn - 22 i alt. Det blev svært at få pengene til at slå til. Bach måtte finde et nyt arbejde, hvor han kunne få mere i løn.
 
1723 blev han kantor ved Thomaskirken i Leipzig. Det var en betroet stilling. Han skulle ikke kun sørge for musikken i byen, men også undervise kordrengene, både i musik og andre fag.
Bach underviste også sine egne børn i musik. Flere af hans sønner blev kendte musikere og komponister.

I sine sidste år var Bach helt blind. Han fik en øjensygdom og gennemgik en operation, der skulle hjælpe på hans syn. Operationen mislykkedes.

 
Johann Sebastian Bach døde i Leipzig i 1750
Tip en ven  Sitemap - oversigt over tilgængelige sider  Udskriv
Udviklet af Altero Webdesign i samarbejde med ITProfil.dk. Vedligeholdes med ADcms