Da verden var ung

- et eventyr om dinosaurer af fortæller og forfatter Sys Matthiesen
- tegninger og illustrationer af Tanja Rasmussen
 
Forord
I 180 millioner år levede der dinosaurer på Jorden. De var forskellige, både i størrelse og livsform.
 
Nogle af dem var så store, at vi knapt kan fatte det. Andre var små som høns. Der var flyvende dinosaurer, planteædere, der trampede over sletterne i store flokke - og farlige rovdyr.
 
I løbet af det lange tidsrum skete der ændringer på Jorden. Dinosaurerne tilpassede sig. Nogle arter uddøde. Andre kom til.
 
Historien om den lille træspidsmus foregår for 150 millioner år siden. Jeg har kigget i leksika og dyrebøger og fundet frem til dyr, der levede på samme tid. Det er f.eks. grunden til, at den frygtelige Tyrannosaurus Rex ikke er med i historien.
 
Dinosaurerne regerede på Jorden, men der var også andre dyr: f. eks. nogle små bitte pattedyr, der overlevede ved at gemme sig i huler og sprækker. Først, når det blev mørkt, vovede de sig frem, men heller ikke på det tidspunkt var de sikre. De havde ingen venner - kun fjender.
 
I 1966 blev der fundet en lille forstening i Sydafrika. Den var 10 cm lang og havde engang været et lille, museagtigt dyr - måske en træspidsmus. Kraniet og kæbens form viste, at der var tale om et ægte pattedyr. Det havde haft pels og været jævnvarmt. (Øgler er vekselvarme). De små tænder passede til et dyr, der levede af insekter - altså et lille rovdyr.
 

Det er sådan et dyr, min historie handler om.

 


Ordforklaring
- hvad var dinosaurer?
- hvornår levede dinosaurerne?
- hvor store var dinosaurerne?
 
ALLOSAURUS levede i sen juratid for ca. 150 millioner år siden. Den var 11 meter lang og vejede 2 tons. Det var juratidens frygteligste rovdyr. Allosaurer jagede i flokke på samme måde som vor tids løver. Når de kastede sig over en gruppe planteædere, udvalgte de sig et dyr, som de prøvede at skille fra resten af flokken. Det kunne være et dyr, der var kommet til skade, eller en unge.
 

APATOSAURER levede i sen juratid for ca. 150 millioner år siden. Hvert dyr vejede 25 tons og var 21 meter langt. Apatosaurer havde bittesmå hoveder og lange haler, der var tynde og meget stærke. Dyrene strejfede om i flokke. Hvis de blev angrebet af et stort rovdyr, kunne de forsvare sig med halerne. Et slag med en hale kunne såre en allosaur eller vælte den omkuld. Apatosaurer har også et andet navn: brontosaurer. Det betyder: tordenøglen - den, der kommer dundrende.

 
ARCHEOPTERYX er sandsynligvis verdens ældste fugl. Den havde visse krybdyrtræk: skællet hoved og små, spidse tænder, men det var først og fremmest en fugl med fjer og vinger. Den kunne flyve, men ikke så godt som flyveøglerne. Archeopteryx var på størrelse med en krage og levede af bær, insekter og orme.
 
BRACHIOSAURER levede fra sen juratid til et stykke ind i kridttiden - for 153 millioner år til 113 millioner år siden. Det er nogle af de største dyr, der har levet på jorden. Et voksent dyr vejede 50 tons og målte 25 meter fra snude til halespids.  

Brachiosaurer levede sammen i små flokke. Sandsynligvis holdt de til i udkanten af en skov, hvor de svingede deres lange halse op og med, mens de flåede grene og blade af træerne. I maven havde de - som andre planteædere blandt dinosaurerne - en bunke store sten, som malede grenene og bladene til en tynd suppe.  

 
BREGNER  der bredte sig på Jorden i juratiden, lignede på mange måder vor tids bregner, men der var en vigtig forskel. De tilhørte en gruppe, der kaldes ‘de nøgenfrøede planter’. Det betød, at frøene kunne spredes med vinden og slå rod langt fra den plante, de kom fra. De trivedes under nåletræerne og gingkotræerne og blev til tætte bregnekrat.
 
COMPSOGNATHUS levede i sen juratid for ca. 150 millioner år siden. En lille bitte kødædende dinosaurus. Den vejede ca. 10 kg og var lidt over en meter lang - altså omtrent som en hund. Den levede af firben og andre små dyr.
 
FLYVEØGLER Der var flere forskellige arter i juratiden. PTERANODON er den største flyveøgle, der nogensinde har eksisteret. Dens vingefang var på over otte meter. Dens bytte bestod af fisk og andre havdyr. Pteranodons ben var ret svage, så man forestiller sig, at den levede hele sit liv på vingerne og fodrede sine unger fra luften.
 
GINGKOTRÆ Verdens ældste træ. Man har fundet forsteninger, der stammer fra Kultiden.
 
JURATIDEN Den midterste periode i Jordens Middelalder (for 208-144 millioner år siden) 
 
KROKODILLER er krybdyr. Allerede i juratiden havde de deres nuværende form, men de var langt større - mellem fire og syv meter lange.
 
LAGOSUCHUS  I Sydamerika er der fundet et fossil fra midten af Triastiden. Dyret var ca. 40 cm langt. Det var slankt og havde lange ben. På kraniet kan man se, at det var en slags dinosaur. Det er svært at sige, om den er dinosaurernes forfar. Måske var det én af samme slags - som vi bare ikke har fundet endnu.
 
NÅLETRÆER blev almindelige allerede i triastiden. I juratiden var der skove af nåletræer. Der var forskellige former: fyrretræer, cypresser, takstræer og andre. Også nåletræer var nøgenfrøede planter.
 
ORNITHOLESTES en lille dinosaurus på ca. 10 kg med store øjne, spidse tænder og lange ben. Små pattedyr, der gemte sig mellem bregnerne, var dens foretrukne bytte.
 
PRIMATER Ordet kommer fra latin og betyder “de første” eller “de øverste”. Det er en stor pattedyrorden, der omfatter 166 arter - fra dværgsilkeaber til mennesker.
 
PUNGROTTER Nogle af de små pattedyr lignede nutidens pungrotter. Hunnerne havde en stor pung på bugen, hvori ungerne blev opfostret.
 
STEGOSAURUS levede i sen juratid for ca. 150 millioner år siden. Den var ni meter lang og vejede to tons. En stegosaurus så krigerisk ud med store skarpe benplader, der stak op fra ryggen i en tæt række fra snude til halespids. Yderst på halen havde den fire spidse pigge.

I virkeligheden var den et fredeligt dyr. Den strejfede om og valgte kræsent de lækreste bidder fra bregner og andre lave planter.

 
TYRANNOSAURUS REX levede i sidste del af Kridttiden. Den regnes for at være det frygteligste og største rovdyr, der nogensinde har levet.
 
Tegninger og illustrationer til historien om dinosaurer af
Tanja Rasmussen, 7000 Fredericia
 
Klik på billede for stor udgave Klik på billede for stor udgave Klik på billede for stor udgave Klik på billede for stor udgave Klik på billede for stor udgave Klik på billede for stor udgave Klik på billede for stor udgave Klik på billede for stor udgave Klik på billede for stor udgave Klik på billede for stor udgave Klik på billede for stor udgave Klik på billede for stor udgave Klik på billede for stor udgave Klik på billede for stor udgave Klik på billede for stor udgave Klik på billede for stor udgave
 
Tip en ven  Sitemap - oversigt over tilgængelige sider  Udskriv
Udviklet af Altero Webdesign i samarbejde med ITProfil.dk. Vedligeholdes med ADcms