Carl Philipp Emanuel Bach
1714 - 1788
Tyskland
 
Carl Philipp Emanuel Bach blev født i Weimar i 1714 som den næstældste af Johann Sebastian Bachs mange sønner. Moderen var Bachs første kone Maria Barbara Bach.
 
(Læs mere om hans berømte far i afsnittet om Johann Sebastian Bach.)
 
I barndomshjemmet var der musik fra morgen til aften. Alle børnene var musikalske, og de fik en grundig musikuddannelse af deres far.
 
Alligevel var det ikke meningen, at Carl Philipp skulle være musiker. Han skulle studere jura. Det blev til et par års studier ved universitetet i Leipzig. Så indså den unge mand, at han kun havde lyst til én ting: at arbejde med musik.
 
Jura-studierne blev opgivet. Carl Philipp begyndte at undervise i klaver og spille i forskellige kirker i Leipzig.
 
I 1738, da Carl Philipp var 24 år, fik han en henvendelse fra det preussiske hof. Den unge kronprins Frederik (som senere blev Frederik den Store), havde brug for en pianist og klaverlærer. Kronprinsen elskede musik. Han var selv en dygtig fløjtespiller.
 
Carl Philipp Emanuel Bach blev hos Frederik den Store i 30 år. I 1744 giftede han sig med Johanna Maria Dannermann. De fik en lille dreng, som blev døbt:
Johann Sebastian Bach.
 
Carl Philipp blev beundret og respekteret i musikkredse. Faktisk var han mere berømt end sin far. Hans klaverstykker var skrevet i den moderne, galante stil, og de var langt mere iørefaldende end faderens alvorlige, strenge musik.
 
Udover arbejdet som komponist og musiker var Carl Philipp en fremragende klaverlærer. Han interesserede sig meget for sine elever og skrev en klaverskole, som anses for at være det 18. Århunderedes bedste værk i den genre. Klaverskolen hedder "Versuch über die wahre Art des Klavier zu spielen."
 
I 1750 døde gamle Johann Sebastian Bach. Carl Philipp tog sin lille halvbror, Johann Christian, i huset og forsørgede ham i fire år, indtil han kunne klare sig selv.
 
Carl Philipp Emanuel Bach var en af Berlins store berømtheder. Også i vore dage er det umuligt at interessere sig for Berlins kulturhistorie uden at støde på hans navn.
 
Efter 30 år hos Frederik den Store fik Carl Philipp lyst til at prøve noget andet. Fyrsten blev ked af det, da hans hofmusiker ville rejse. Han ville gerne beholde ham, men accepterede dog hans beslutning. Carl Philipp rejste til Hamburg, hvor han blev musikdirektør og kantor ved byens fem største kirker.
 
Sønnen - Johann Sebastian Bach - havde ikke lyst til at blive musiker. Han ville være kunstmaler. Han nåede også at blive anerkendt og få spændende opgaver, men desværre døde han i september 1778 - kun 30 år gammel.
 
Carl Philipp skrev mange dejlige musikstykker: solokoncerter og værker for mindre orkestre, men hans kendteste værker er klaversonaterne, som han skrev til "kendere og liebhavere."
 
Carl Philipp var en venlig og udadvendt mand, der skaffede sig mange venner. Én af dem var Georg Philipp Telemann.
1788 døde Carl Philipp Emanuel Bach i Hamburg.
 
Tip en ven  Sitemap - oversigt over tilgængelige sider  Udskriv
Udviklet af Altero Webdesign i samarbejde med ITProfil.dk. Vedligeholdes med ADcms