Ludwig van Beethoven

1770 - 1827
Tyskland/Østrig
 
Født 1770 i Bonn ved Rhinen i Tyskland. Hans far var musiker ved hertugens hof. Han var en hård og brutal mand.

Da Ludwig var fire år, begyndte hans far at give ham timer i violin og klaver. Den lille dreng skulle være vidunderbarn - som Mozart havde været det - og tjene mange penge til familien. Ludwig holdt meget af musik, men hans far tvang ham til at øve sig hele tiden. Samtidig løj han om drengens alder (sagde at han var to år yngre, end han virkelig var) for at gøre ham mere interessant.

 
Ludwig var kun 13 år, da han blev ansat som organist og komponist ved fyrstens hof. I virkeligheden drømte han om at komme til Wien - Europas musikby nummer ét på den tid, men foreløbig måtte han blive i Bonn. Familien havde brug for de penge, han tjente.
 
Nogle år efter lykkedes det endelig for ham at komme til Wien. Her havde han stor succes. Han var efterspurgt som pianist og klaverlærer. Samtidig skrev han dejlig musik, som alle ville høre.
 
På det tidspunkt skete der noget slemt: Beethoven begyndte at blive døv. Han blev irritabel og holdt sig for sig selv. Hans karriere som pianist var slut, men han holdt ikke op med at komponere. I virkeligheden skrev han sine allerbedste musikstykker, efter at han var blevet døv. Han kunne ikke høre en tone, men melodierne skabtes i hans hoved, og dem skrev han ned.
 
Nogle af de stykker, han skrev, var meget svære at spille. Det skete, at musikerne gjorde vrøvl og påstod, at et sted var uspilleligt, men det var det i virkeligheden ikke. Det krævede bare en masse arbejde.
 
Beethoven blev mut og indelukket. De få venner, han havde, kunne kun komme i kontakt med ham ved at skrive i en lille bog, som han altid havde hos sig. Han gemte sine små bøger. Ved at læse dem kan vi få et indblik i Beethovens liv i hans sidste år.
 
Han døde i Wien i 1827.
Tip en ven  Sitemap - oversigt over tilgængelige sider  Udskriv
Udviklet af Altero Webdesign i samarbejde med ITProfil.dk. Vedligeholdes med ADcms