Fortælleren fra Fredericia

 

Hun kan få selv de mest urolige børn til at sidde stille og lytte efter. Sys Matthiesen har nemlig ordet i sin magt og fortæller historier til alle, der gider at høre efter. Og det gør de fleste.

 
Lokal-bladet Budstikken Fredericia
Af Trine Jensen
 
"Egentlig er hun violinlærer. Men i mange år, ja faktisk hele livet, har Sys Matthiesen fra Pjedsted i Fredericia også haft en identitet som "hende, der kan fortælle historier". Lige fra hun var helt lille, har Sys nemlig elsket at få andre til at stoppe op, folde ørerne ud og bare lytte. Det begyndte med hendes søskende, så blev det violin-eleverne, og i dag, hvor hun er pensioneret, tager Sys rundt på plejehjem, i børnehaver og på Tycho Brahe Planetariet i København for at fortælle historier.
 
- Det er mest stjernernes historier, jeg fortæller i øjeblikket. Altså tusindår gamle myter om stjerners oprindelse. Og selvfølgelig også eventyr. Sidste år, hvor det var H.C. Andersenår var jeg meget ude og fortælle hans eventyr, siger Sys, der selv tror, at fortællelysten er arvet fra morfaren.
 
- Min morfar var en rigtig god fortæller, der kunne fortælle os børn alenlange historier. Sådan nogle gode jyske eventyr - uden papir eller bøger eller andet at holde sig til. Han fortalte bare. Og det er nok fra ham, at jeg har evnerne, siger hun og smiler.
 
Også forfatter
I dag er det et par år siden, at Sys lod sig pensionere fra violinlærerjobbet, men det var faktisk via hendes violinelever, at hun kom i gang med historiefortællingerne.
 
- Jeg plejede at fortælle mine elever historier om violinerne og på et tidspunkt var der et forlag, der hørte om det. Det ene førte det andet med sig, og så fik jeg et lille hæfte, der hed "Gisella og violinfuglen" udgivet, fortæller Sys og henter hæftet fra en reol i stuen.
 
En reol, der efterhånden er fyldt til bristepunktet med bøger skrevet af Sys. For efter det første hæfte, fik Sys blod på tanden og siden er det blevet til masser af bogudgivelser om trolde, hekse, børn, kendte komponister, dronninger, musik og snemænd. Mest for børn, men også enkelte for voksne.
 
- Jeg ved ikke hvorfor, det mest er til børn jeg skriver og fortæller. Måske fordi mit sprog er til det og så er børn sådan nogle dejlige umiddelbare væsener, der lever sig meget ind i historierne, hvis de først er fanget. Det er en fantastisk oplevelse at fortælle en historie for en flok børn, der bare sidder helt stille og er fuldstændigt opslugte, siger Sys og smiler.
 
Hunden er prøveklud
For et par år siden meldte Sys sig ind i Odense Fortællelaug og via dem har hun været masser af steder for at fortælle historier. Og hun har aldrig nogle hjælpemidler med, når hun er ude.
 
- Nej, nej, jeg står sandelig ikke med hverken bøger eller papirer. Jeg har lært historierne udenad, for så kommer man i tættere kontakt med publikum. Det bliver mere direkte og det kan jeg bedst lide.
 
Til at lære de mange hundrede forskellige historier udenad har Sys en helt bestemt fremgangsmåde.
 
- Jeg taler dem først ind på en båndoptager, og når jeg så går og lytter, danner jeg billeder inde i hovedet. På den måde husker jeg bedst, siger Sys.
 
Efter et stykke tid - når historierne så sidder sådan nogenlunde fast - griber sys fat om hundesnoren og går sig en tur med hunden Pepsi.
 
- Jeg forsøger at finde nogle rimelige forladte steder at gå tur, for formålet med turen er, at jeg fortæller historierne højt for Pepsi. Det er alletiders måde, smiler Sys og fortæller, at hun i sin familie er berømt for sine blokke, der er placeret alle steder i huset.
 
- Ja, det griner de meget af. Men jeg skal altid have en blok i nærheden, hvis jeg nu får en god idé.
 
Hvorfor Sys elsker at fortælle historier, ved hun egentlig ikke. Kun at hun er "vild med det".
- Og så fascinerer det mig helt vildt at tænke på, at en historie jeg engang har fortalt et barn, kan leve videre og blive genfortalt om mange år til det barns børn og så videre. Det er fantastisk at tænke på, synes jeg.
 
Kilde:
Lokal-bladet Budstikken Fredericia
Af Trine Jensen
Tip en ven  Sitemap - oversigt over tilgængelige sider  Udskriv
Udviklet af Altero Webdesign i samarbejde med ITProfil.dk. Vedligeholdes med ADcms