Anna Bon di Veneza

1740 - 1770
Norditalien/Tyskland
 
Anna Bon var datter af en berømt arkitekt, scenograf og kunstmaler fra Bologna, Girolamo Boni. Hendes mor var sangerinde og hed Rosa Ruvinetti.
 
Den 8. Marts 1743 - da den lille pige var 3 år - blev hun optaget på et berømt børnehjem i Venedig: Ospedale della Pietá. Hun var ikke forældreløs, som de fleste af børnene. Hendes forældre betalte for hendes ophold, men hun var meget musikalsk, og Ospedale della Pietá tilbød den bedste musikundervisning, der kunne fås.
 
Anna studerede først og fremmest sang, men lærte også at spille på forskellige musik-instrumenter.

Hendes far, Girolamo Boni, rejste til Tyskland i 1746. Han boede først i Dresden, men omkring 1750 blev han knyttet til Frederik den Stores hof i Berlin. Han døde i 1761.

 
I 1756 - som 16-årig - fik Anna Bon tilbudt en stilling som 'chamber music virtuosa' ved det preussiske hof.

Hun tilegnede Frederik den Store sin første komposition, seks fløjtesonater opus 1. Kongen spillede selv fløjte og var meget glad for at spille kammermusik.

 
Også dronningen, Wilhelmine Frederike Sophie af Bayreuth, brugte meget tid på musik. Hun var uhyre musikalsk og komponerede selv.
 
Frederik den Stores hof var et kulturelt center for hele regionen.
 
I 1759 fik Anna Bon udgivet sin første trio. Hendes musik er elegant og charmerende, fyldt med yndefulde og smukke melodier. Vi kender kun få af hendes værker: Fløjtesonaterne opus 1 og 2 og trioen, der blev udgivet i 1759. Hun var sikkert skrevet en del mere musik, men det meste er gået tabt. For få år siden blev der fundet nogle violin trioer i Los Angeles. Der stod ikke noget komponistnavn, kun initialerne AB, men meget tyder på, at de er skrevet af Anna Bon.
 
I 1767 blev Anna Bon gift med en mand, som hed Mongeri til efternavn. Parret flyttede til Hildburghausen i Turingia. Dermed sluttede Anna Bons karriere. Ingen hørte mere til hende.
 
Fra 1767 forsvinder alle spor af Anna Bon. Måske levede hun et langt liv sammen med sin mand og fik mange børn? Ingen ved det. Vi ved bare, at hun holdt op med at skrive musik og optræde offentligt.
 
Vi ved heller ikke, hvor gammel hun var, da hun døde.
Tip en ven  Sitemap - oversigt over tilgængelige sider  Udskriv
Udviklet af Altero Webdesign i samarbejde med ITProfil.dk. Vedligeholdes med ADcms