Johannes Brahms

1833 - 1897
Tyskland/Østrig
 
Født i 1833 i Hamburg. Hans far var musiker og spillede kontrabas i Hamburg-operaens orkester.
 
Da Johannes var 7 år, begyndte han at få klaver-undervisning. Han blev hurtigt meget dygtig og var kun 14 år gammel, da han gav sine første offentlige koncerter.
 
Samtidig med koncerterne spillede han til fester og på cafeer. På den måde tjente han så mange penge, at han kunne leve af sin musik.
 
Som 20-årig mødte han det musikalske ægtepar Clara og Robert Schumann. Dette møde kom til at ændre hans liv.
 
Clara Schumann var koncert-pianist. Robert Schumann var en anerkendt komponist, men han var også med til at præge tidens musiksmag. Han udgav et blad "Neue Zeitschrift für Musik", som havde stor udbredelse.
 
Robert Schumann var begejstret for Johannes Brahms. Han skrev i en meget berømt artikel, at "den unge musiker var Tysklands kommende geni."
 
Brahms søgte om at blive dirigent for de filharmoniske koncerter i Hamburg, men fik afslag. Derefter flyttede han til Wien, hvor han blev dirigent for Singakademie og kordirigent i gesellschaft der Musikfreunde.
 
Samtidig med dette arbejde havde han travlt med at komponere. Det varede ikke længe, før han blev nødt til at vælge: musiker - eller komponist?
 
Han valgte at blive komponist.
 
Clara og Robert Schumann havde problemer. Robert led af en psykisk sygdom, der blev værre og værre. Det endte med, at han forsøgte at begå selvmord og blev indlagt. I 1856 døde han på en nerveklinik.
 
Johannes Brahms var en stor støtte for Clara i denne onde tid. I virkeligheden var han forelsket i hende, men de blev aldrig andet end gode venner. Venskabet varede til Claras død i 1896.
 
Brahms giftede sig aldrig, men han var ikke ensom. Han var populær og havde mange venner.
 
Han boede forskellige steder i Tyskland og var på en lang koncertrejse sammen med Joseph Joachim (1831-1907) en berømt violin-virtuos, som var én af Brahms´ nære venner.
 
De spillede i mange af Europas hovedstæder, bl. a. i København.
 
I 1868 flyttede Brahms til Wien, hvor han boede til sin død.
 
Brahms var altid mere optaget af musikkens skønhed end af at skrive vanskelige stykker, der kun kunne spilles af virtuoser. Han elskede tyske folkesange, og det kom til at præge hans musik.
 
På den tid rasede der en strid mellem to grupper inden for tysk musik: Nytyskerne mente, at musik skulle udtrykke noget gennem tonerne = program-musik. Klassicisterne sagde, at musik aldrig kunne være andet end musik. Tonerne havde deres eget sprog. De skabte skønhed, men ikke historier.
 
Brahms var en central skikkelse blandt klassicisterne. Han lagde vægt på traditionen og arven efter Wiener-klassiken.

Operaer skrev han aldrig, men hans messe "Ein deutsches Requem" slog hans navn fast som én af Tysklands store komponister.

 
Desuden skrev han fire symfonier, en masse kammermusik og lieder, en meget berømt violin-koncert, som blev uropført af Joseph Joachim, og en masse musik for klaver. Klaveret var jo Johannes Brahms´ eget instrument.
 
Han døde i Wien den 3. April 1897
Tip en ven  Sitemap - oversigt over tilgængelige sider  Udskriv
Udviklet af Altero Webdesign i samarbejde med ITProfil.dk. Vedligeholdes med ADcms