Heksen bag spejlet med forfatter Sys Matthiesen
Introduktion til Heksen bag spejlet
I vinteren 2005-2006 skabte 450 børn en spændende historie sammen med forfatteren Sys Matthiesen. Børnene kom fra 21 3.klasser, fordelt på 13 skoler i Fredericia kommune. Sys Matthiesen var den, der samlede ideerne og formede dem til en sammenhængende historie. Fredericia Uddannelsescenter koordinerede hele forløbet.
Hvert nyt afsnit blev skabt på den måde, at Sys Matthiesen startede med at læse det foregående kapitel for eleverne. Derefter blev der samlet ideer – både i den samlede flok og i mindre grupper på 3-4 elever
Heksen bag spejlet del 1
Miranda og den onde heks

Første kapitel fra Skansevejens skole:
Bag spejlet i 3. klasse bor Miranda, en lille heks, som er fanget i sin spejlverden. Hun bor sammen med sin tamme ugle og en lillebitte drage på størrelse med en frø. Ude i Vorteskoven bor den onde heks, Oda Vortemælk. Det er hende, der har spærret Miranda inde bag spejlet. Miranda kan se ind i 3. klasse og er levende interesseret i, hvad der foregår.

Andet kapitel fra Skærbæk skole:
Emma har invitationer med til sin fødselsdag. Miranda tryller et brev ind gennem spejlet. Nu får Anne Sofie ikke noget brev. Hun bliver rasende. Klasseværelset skal udvides. 3. klasse får besøg af to murere, som skal tage sig af udvidelsen. Oda Vortemælk dukker op hos Miranda. Hun bruger sin tryllestav og samler alle de ting, der ligger fremme, til en uhyggelig bold
Heksen bag spejlet del 2
Godnatskygge og trolden Egon

Tredie kapitel fra Lyng skole:
Børnene opdager bolden og kommer op at skændes om, hvem den tilhører. Med ét eksploderer bolden. Tingene bliver spredt over hele klasseværelset. Miranda får besøg af sin kusine Godnatskygge, som er 1230 år i menneskeår. Godnatskygge går i søvne og ender ude i Vorteskolen. Oda Vortemælk vender tilbage. Hun stjæler Mirandas tryllebog og flyver væk med den. Dragen Oskar bliver til en dreng, der pludselig dukker op i 3. klasse. De to murere Tegl og Sand har store problemer. Hver gang de bryder en mur ned, rejser den sig igen.

Fjerde kapitel fra Skjoldborgvejens skole:
Tegl og Sand giver op og forlader skolen. Godnatskygge bliver til pigen Karla, en ny elev i 3. klasse. Oda Vortemælk taber Mirandas tryllebog ned i en skovsø. Her bliver bogen forvandlet til trolden Egon, der dukker op som vikar på skolen. Alle opskrifterne i bogen bliver til 100 små bitte hekse - hver på størrelse med en lillefinger. 3. klasse besøger et museum, hvor der er en udstilling om hekse. Oda Vortemælk sender Miranda en giftig drik
Heksen bag spejlet del 3
Skeletbørnene og turen ud i skoven

Femte kapitel fra Taulov skole:
Giften fra Oda Vortemælk er i virkeligheden humørvand. Miranda bliver i strålende humør. Eleverne i 3. klasse er trætte af Egon. Han gider ikke lære dem noget. Miranda koger en underlig blanding, der bobler ud af gryden og laver hul i gulvet. Hun ser en kældertrappe og går ned ad den. I kælderen er der et 100-årigt klasseværelse. Her sidder skeletter af en lærer og børn, der sidder ved skoleborde.

Sjette kapitel fra Købmagergade skole:
Vikaren Egon bliver ond. Han lokker børnene fra 3. klasse med på en skovtur. De bliver ført ud til Oda Vortemælks hytte. Hun truer med at koge hele flokken til fluemos. I skolens kælder bruger Miranda det grønne pulver til at gøre skeletterne levende. De flytter op i det klasseværelse, hvor 3. klasse plejer at være.
Heksen bag spejlet del 4
De 100-årige børn

Syvende kapitel fra Egumvejens skole:
Miranda bliver forfærdet over den 100-årige klasselærer, hr. Dummesen. Han slår og skælder ud. De små hekse flyver ud i skoven på uglefjer for at lede efter Karla (Godnatskygge). Oskar følger efter. Nu er han en stor drage. Børnene hjælper hinanden med at slippe fri. De kommer tilbage til skolen og ser, at deres klasseværelse er optaget.

Ottende kapitel fra Bredstrup Pjedsted skole:
Miranda finder ud af, at uglen Uline er hendes mor, der er forhekset, men hun ved ikke, hvordan hun skal give Uline sin rigtige skikkelse igen, og Uline kan kun sige Uhu. De to 3. klasser kommer op at slås. Nu dukker skolens pedel op. Han hedder Harald Batman og er vampyr. De 100-årige børn flytter ned i et stort lagerrum ved siden af Harald Batmans kontor. Her er hans samling på 500 udstoppede flagermus.

Nu er det jul. Den 100-årige 3.klasse holder julefest på skolen, men Oda Vortemælk dukker op og giver børnene ”slik”. De spiser ”slikket” og bliver meget vilde. Karla bliver taget til fange af Harald Batman.
Heksen bag spejlet del 5
Ryste-sammen-turen

9. Kapitel fra Herslev skole:
Miranda og Egon befrir Karla og forvandler Harald Batman til en udstoppet flagermus på størrelse med en flue. Karla kan en trylleremse, der gør de 100-årige børn rolige. Bagefter følger hun med hjem til Miranda. De hygger sig, men pludselig dukker Oda Vortemælk op. Hun kaster tryllepulver på Mirandas vindue. Det bliver forvandlet til en dør.

10. kapitel fra Købmagergade skoles lejrskole i Troldehuset:
Lærerne aftaler at de to 3.klasser skal på en ryste-sammen-tur til Troldehulen i Vorteskoven. Turen starter lige efter juleferien. Børnene går ud til Troldehulen. Emma bliver kidnappet af Oda Vortemælk. I Troldehulen bliver børnene modtaget af 2 rare trolde, Skule og Tule.
Heksen bag spejlet del 6
Flere hekse og trolde

11. kapitel fra Erritsø Centralskole:
Oda Vortemælk tager Emmas skikkelse og følger med til Troldehulen. Nu er det aften. Alle børnene skal på natløb. De bliver delt op i grupper. ”Emma” starter en snestorm, så børnene ikke kan finde vej. Der sker mange uhyggelige ting på det natløb. Miranda går ud i skoven for at være sammen med sine venner, men farer vild. Med ét falder hun i et dyb hul. Her sidder en dybfrossen heks og kong Trolle.

12. kapitel fra Bakkeskolen:
Harald Batman dukker op. Uline flyver til Troldehulen for at hente hjælp, men ”Emma” forvandler hende til en stenugle. Nu kommer alle børnene hjem. Karla hjælper Miranda med at give Uline sin oprindelige skikkelse. Den dybfrosne heks i den underjordiske hule smelter. Hun er i virkeligheden Oda Vortemælks ældre søster. Nu dukker deres storebror også op. Han er trolden Gulli Frøøje. Troldehulen bliver omringet af rasende træer med hønsefødder.
Heksen bag spejlet del 7
Drama i troldehulen

13. kapitel fra Bøgeskov skole:
Mirandas mor får stoppet de frygtelige træer.
De gode hekse og trolde hjælper hinanden med at holde alle fjender væk. Harald Batman forvandles til 5 lyserøde mus. De slipper ind i Troldehulen, og det lykkes dem at bide nogle af børnene, så de bliver til vampyrer. Kong Trolles skat bliver bragt til Troldehulen. Mellem diamanterne er der en magisk krystal, der kan opfylde ønsker.

14. kapitel fra Alléskolen:
Der skal ikke røbes meget af, hvad der sker i dette kapitel. Alt ender godt. Harald Batman, Gulli Frøøje og de to onde heksesøstre bliver til guldfisk, der svømmer rundt i en fiskedam.

 

Kilde Radio Mælkebøtten, Fredericia
 
Tip en ven  Sitemap - oversigt over tilgængelige sider  Udskriv
Udviklet af Altero Webdesign i samarbejde med ITProfil.dk. Vedligeholdes med ADcms