Ernest Chausson

1855 - 1899
Frankrig
 
For 100 år siden - i 1899 - skete der et færdselsuheld på et gods i omegnen af Paris. Ejeren af godset - en belæst og dannet mand og noget af en vovehals, væltede med sin cykel og blev dræbt på stedet. Han blev 44 år.
 
På det tidspunkt var cykler en ret ny opfindelse. Det var ikke ufarligt at vove sig op på én. Bremser og den slags var endnu ikke almindelige.
 
Godsejeren hed Ernest Chausson. Han blev født i 1855 i en ret velhavende familie.
 
Ernest ville være sagfører og studerede jura, men samtidig var han meget interesseret i musik. Han ville komponere.
Derfor søgte han ind på konservatoriet i Paris og blev optaget.
 
Som lærere fik han to berømte komponister, Jules Massenet og Cesar Franck. Især den sidste kom til at betyde meget for den unge musikstuderende.
 
Chaussons melodier er smukke og har en særpræget, vemodig klang.
 
Han skrev en del sange, kammermusik og orkesterstykker. Operaen ‘Le Roi Arthur' nåede han aldrig selv at se. Den blev uropført i 1900 - året efter hans død.
 
Det berømteste af hans værker er dog Poéme for violin og orkester. Ordet Poéme betyder et digt. Musikstykket handler ikke om noget, men musikken er så smuk og særpræget, at man kan høre stykket igen og igen og hele tiden opdage noget nyt.
 
I de 100 år, der er gået, siden Chausson levede, har hans Poéme været en del af standardrepertoiret hos de fleste violin-solister.
Tip en ven  Sitemap - oversigt over tilgængelige sider  Udskriv
Udviklet af Altero Webdesign i samarbejde med ITProfil.dk. Vedligeholdes med ADcms