Frédéric Francois Chopin

1810 - 1849
Polen/Frankrig
 
Født på et stort gods i nærheden af Warszawa. Hans far var huslærer for godsejerens børn.
 
Mens Frédéric endnu var lille, flyttede familien til Warszawa.
 
På den tid hørte Polen under Rusland, men det polske folk kæmpede for dets frihed. Begge Frédérics forældre tog del i kampen. Moderen var polsk, mens faderen var indvandret fra Frankrig.
 
Frédéric begyndte tidligt at spille klaver. Hans talent var så stort, at folk sagde om ham, at han var et lille vidunderbarn magen til Mozart.
 
Da han var 8 år, spillede han sin første offentlige koncert.
 
Som 18-årig tog den unge Chopin på sin første koncertrejse til Europas store byer. Han gjorde lykke overalt og fik flotte anmeldelser. Robert Schumann skrev et begejstret stykke i sit blad om den unge virtuos.
 
Chopin blev hurtigt træt at rejselivet. I virkeligheden kunne han ikke lide at spille i store koncertsale. Han var en sart og følsom natur, og hans musik kom meget bedre til sin ret, når den blev spillet i en lille sal for et lille publikum.
 
Chopin komponerede musik til sit instrument, klaveret - to store klaverkoncerter i f-mol og e-mol, men først og fremmest var det hans korte ensatsede stykker, der gjorde ham berømt.
 
I 1830 forværredes forholdene i Polen. Det kom til en blodig opstand. Chopin rejste til Frankrig, hvor han slog sig ned i Paris. Her varede det ikke længe, før han var kendt i alle fornemme huse. Han optrådte ved små, intime koncerter i Paris´ saloner. De adelige damer kappedes om at få klaver-undervisning af ham.
 
I 1836 mødte han en berømt forfatter, George Sand, hvis virkelige navn var Amanda Aurore Lucile Dudevant (1804-1876). George Sand gjorde sig bemærket overalt. Hun gik i herretøj og havde nogle meget revolutionære ideer. I vor tid ville man nok kalde hende en rødstrømpe.
 
Chopin blev forelsket i hende og hun i ham. De levede sammen i nogle år. I den periode skabte han sine bedste værker, men han havde fået tuberkulose, og han blev mere og mere syg. Derfor besluttede George Sand, at de skulle rejse til Mallorca, så Chopin kunne blive rask. Det var i vinteren 1838/1839. Netop den vinter var vejret koldt og regnfuldt. Da de vendte tilbage til Paris, var Chopin slet ikke blevet rask. Tværtimod! Han var blevet sygere.
 
I 1847 brød de to med hinanden. Chopin rejste til England og Skotland, men hans sygdom blev hele tiden værre. Efter et år rejste han tilbage til Paris. Her døde han i 1849.
Tip en ven  Sitemap - oversigt over tilgængelige sider  Udskriv
Udviklet af Altero Webdesign i samarbejde med ITProfil.dk. Vedligeholdes med ADcms