John Cage

1912 - 1992
USA
 
John Cage blev født i Los Angeles den 5. September 1912. Her gik han i skole og kom på Pomona College. Som 18-årig rejste han en tur til Europa. Da han kom tilbage til USA, begyndte han at studere moderne musik, først hos Henry Cowell i New York, derefter hos Arnold Schönberg i Los Angeles. Arnold Schönberg er kendt som skaberen af 12-tone-musikken.
 
Mens John Cage boede i Los Angeles udgav han sine første kompositioner.
 
I 1937 flyttede han til Seattle. John Cage var en meget dygtig pianist og fungerede som akkompagnatør for et moderne danse-ensemble.
 
Mens han boede i Seattle, begyndte han for alvor at eksperimentere med ny musik. I 1938 startede han et slagtøjsorkester, som spillede i fri tonalitet. Mange syntes, at hans musik var mere støj end toner.
 
John Cage eksperimenterede med klange og begyndte at skrive elektronisk musik. Han satte sig det mål at skabe helt ny musik, der totalt brød med fortidens tonesprog.
 
Han havde en ide om at skabe et slagtøjsorkester for to hænder. Her kunne et klaver bruges, men ikke med de sædvanlige toner. Derfor lavede John Cage et "præpareret klaver". Han anbragte små genstande, viskelæder, træstykker og andet, mellem strengene, så de fik helt nye lyde.
 
I de kommende år flyttede John Cage med korte mellemrum: 1939 San Francisco, 1941 Chicago, 1942 New York, hvor han boede til sin død.
 
"Imaginary Landscapes Nr. 4" er skrevet for 12 radioer. Man tænder for 12 radioer på forskellige tidspunkter. Den lyd, der kommer, afhænger af, hvilket program, de forskellige radioer er i gang med på det aktuelle tidspunkt. Dvs. at stykket aldrig kan gentages med nøjagtigt samme lyd.
 
"4,33" er titlen på et meget specielt stykke musik. Det blev opført første gang i Woodstock, New York, den 29. August 1952:
Pianisten David Tutor satte sig til klaveret foran et stort publikum. I 4 minutter og 33 sekunder spillede han ikke én tone.
Der var andre lyde. Udenfor koncertsalen kørte biler forbi. På et tidspunkt begyndte det at regne. Man hørte regndråber falde på taget. I løbet af stykket begyndte publikum at hviske sammen, rejse sig og forlade koncertsalen.
De lyde var musikken!
 

Den koncert blev en stor skandale. Folk var forargede over, at John Cage holdt dem for nar, men det var ikke hans mening. Han prøvede at vise, at stilhed er umulig at skabe, hvor der er mennesker. Der vil altid være lyde.

I 1962 skrev John Cage et stykke, som han kaldte "4,33 nr.2". Det hedder også "0,00" og kan spilles på enhver måde - af hvem som helst - i så mange minutter, man vil.

 
John Cage fik enorm betydning for den moderne musik. Han inspirerede andre komponister til at eksperimentere med lyd og skabe stykker, som ikke på nogen måde lignede det, vi plejer at kalde musik.
 
Han døde i New York i 1992.
Tip en ven  Sitemap - oversigt over tilgængelige sider  Udskriv
Udviklet af Altero Webdesign i samarbejde med ITProfil.dk. Vedligeholdes med ADcms