Rebecca Clarke

1886 - 1979
England/USA
 
Rebecca Clarke blev født i Harrow i England. Hendes mor var tysk, og hendes far var amerikaner. Ægteskabet var ikke lykkeligt. Familielivet var kaotisk og præget af konflikter.
 
Rebecca, der hele livet blev kaldt Beecle, var ældst af 4 børn. Alle børnene var musikalske. De lærte at spille på mange forskellige instrumenter, så deres far kunne dyrke kammermusik, når han havde lyst.
 
Beecle lærte at spille violin og spillede for det meste udenad. Andre gange skrev hun noder af efter partiturer.

Hun begyndte at studere musik på The Royal Accademy, men da hendes musikteorilærer friede til den kun 16-årige Beecle, tog hendes far hende ud af skolen.

 
Beecle måtte nu blive hjemme, men hun følte sig spærret inde. Der var intet, hun kunne give sig til.
Hun begyndte nu at komponere musik - nærmest som en slags flugt fra problemerne og den evindelige ballade.

Hendes far var meget skeptisk med hensyn til hendes evner som komponist, men gik dog med til at sende nogle af hendes sange til en berømt lærer i komposition, Sir Charles Stanford.

 
Sir Stanford kunne godt se, at Rebecca havde meget at lære, men han mente, at hun havde talent. Hendes sange var poetiske og originale. Han ville gerne undervise hende.
 
Rebecca Clarke blev hans første kvindelige elev, og det var hun meget stolt af.
 
Hun studerede hos Sir Stanford i 3 år. Han rådede hende til at spille bratsch i stedet for violin. Hun fulgte hans råd og blev én af sin tids fineste bratschister.
 
I 1912 blev Beecle medlem af Queens Hall Orchestra og var dermed én af de første seks kvindelige orkestermusikere i England.
 
Samtidig begyndte hun en karriere som kammermusiker i forskellige grupper.
 
I 1919 blev Rebecca Clarke inviteret til at deltage i Mrs. Cooledges årlige komponist konkurrence. Rebecca sendte et stykke til konkurrencen. Deltagelsen var anonym. Det vindende stykke blev valgt af et panel på seks dommere.
 
Dommerne endte med at vakle mellem to stykker. Det ene viste sig at være af den berømte komponist Ernest Bloch. Det andet, mente de, var af M. Ravel.
 
Stykket af Ernest Bloch vandt førsteprisen, men dommerne var så fascineret af det andet stykke, at de forlangte at se, hvem der havde skrevet det.
 
Stor var deres overraskelse, da det viste sig, at stykket slet ikke var af Ravel, men af Rebecca Clarke.

Hun flyttede til USA og begyndte omkring 1929 at arbejde som radioproducer af musikprogrammer på en klassisk radiostation i New York City.

 
Der blev mindre og mindre tid til at give koncerter og skrive musik.
 
Rebecca Clarke blev meget gammel. Hun døde i 1979, 93 år gammel, i sin lejlighed på Manhattan.
 
Hendes produktion er ikke stor. Hun har skrevet en del sange, lidt kammermusik og en meget smuk sonate for bratsch og klaver.
Tip en ven  Sitemap - oversigt over tilgængelige sider  Udskriv
Udviklet af Altero Webdesign i samarbejde med ITProfil.dk. Vedligeholdes med ADcms