Arcangelo Corelli

1653 - 1713
Italien
 
Født 1653 i Fusignano, en lille by i Italien. Arcangelo var meget dygtig til at spille violin. Da han blev 13 år, besluttede hans forældre at sende ham til en kendt violinlærer i Bologna. Allerede efter fire års undervisning sagde læreren til ham:

"Jeg vil nu sende dig videre. Du er blevet så dygtig, at du kan blive optaget på Bologneser Accademia Filarmonica. Her kan du studere violinspil og komposition."

 
Corelli var uhyre flittig. Da han havde gået på accademiet i to år, var han klar til at tage på sin første koncertrejse. Han var nu 19 år.
 
Den unge mand ville gerne til Paris, til Ludwig den 14.s elegante hof, hvor det berømte orkester ‘De 24 hofvioliner' blev dirigeret af Jean Babtiste Lully, der også kom fra Italien. Besøget blev ingen succes. Lully ville ikke have konkurrence fra en ung, italiensk violinist. Han var meget afvisende.
Skuffet rejste Corelli videre.
 
I Tyskland blev han ansat som violinist hos hertugen af Bavaria. Det var en udmærket stilling, men Correlli længtes hjem til sit solrige Italien. Da kardinal Pietro Ottoboni tilbød ham en plads i orkestret på sit palads i Rom, var Corelli ikke sen til at tage chancen.
 
I Rom mødte han dronning Christina af Sverige. Dronningen blev betaget af Corellis violinspil og bad ham komme til hendes palads og spille. Hun havde et stort orkester på 150 musikere.
 
Corelli tjente mange penge. Han blev ret velhavende, men han levede beskedent. Hans store interesse - udover musikken - var kunst. Han blev gode vennner med mange kendte malere og billedhuggere, der virkede i Rom på den tid. Ind imellem købte han også billeder af dem og havde snart en fin samling.
 
Corelli var en venlig og beskeden mand, som de fleste syntes om. Han tog på lange koncertrejser rundt i Europa og blev anset for at være én af sin tids fineste violinister. Samtidig arbejdede han på at forbedre violinens teknik. Mange af de virkemidler, violinister bruger i dag - f.eks. akkordspil og positionsskift - blev udviklet af Corelli. Han skrev nogle meget smukke stykker for violin, som blev udgivet og spillet overalt.
 
Corelli døde i Rom i januar 1713.
Tip en ven  Sitemap - oversigt over tilgængelige sider  Udskriv
Udviklet af Altero Webdesign i samarbejde med ITProfil.dk. Vedligeholdes med ADcms