Antonin Dvorák

1841 - 1904
Tjekkiet
 
Født i Nelahozeves, en lille landsby i Bøhmen, det nuværende Tjekkiet. Antonins far var krovært og slagter.

Den lille dreng var meget musikalsk. Han begyndte tidligt at spille violin og komponerede valse og marcher til landsbyens orkester.

 
Da Antonin var 12 år, besluttede hans far, at drengen skulle have en grundig musikalsk uddannelse. Derfor kom han til en lidt større by, Zlonice, hvor han fik undervisning i bratsch, klaver og orgel, samtidig med at han lærte musikteori.

Som 16-årig rejste han til Prag, hvor han afsluttede sin organistuddannelse. For at tjene penge spillede han bratsch i et danseorkester.

 
Da Dvorák var 21 år, i 1862, blev han optaget i det tjekkiske nationalteaters orkester.
 
I 1866 fik orkestret en ny dirigent, komponisten Bedric Smetana (1824-1884). Han fik stor betydning for den unge musiker. Da han så noderne til nogle musikstykker, som Dvorák havde komponeret, var han ikke i tvivl. De var så gode, at de skulle udgives. Han hjalp med at finde et forlag.
 
Fra 1873 arbejdede Dvorák som organist i Prag, men i 1877 fik han et østrigsk statslegat, og nu behøvede han ikke at have andet arbejde. Han kunne koncentrere sig om at skrive musik.
 
Han skrev symfonier og store korværker og dirigerede selv, når hans værker stod på programmet. Koncertrejser bragte ham vidt omkring. Han var ni gange i England og blev udnævnt til æresdoktor i Cambridge i 1891.
 
I 1892 fik han et spændende tilbud fra USA, som han ikke kunne modstå. Han rejste til New York, hvor han blev direktør for et musik-konservatorium. I USA skrev han musik, der var påvirket af amerikansk folkemusik, blandt andet den berømte niende symfoni 'Fra den nye Verden' (1893).
 
Dvorák længtes hjem. I 1895 vendte han tilbage til Prag. De sidste fire år af sit liv var han direktør for musik-konservatoriet.
 
Han døde i Prag i 1904.
Tip en ven  Sitemap - oversigt over tilgængelige sider  Udskriv
Udviklet af Altero Webdesign i samarbejde med ITProfil.dk. Vedligeholdes med ADcms