Francois Joseph Gossec

1734 - 1829
Frankrig
 
Født i Belgien i 1734. Hans far var landmand. Han havde et lille landbrug, der ikke gav ret mange penge.
 
Familien var bestemt ikke velhavende, men Francois´ forældre fandt hurtigt ud af, at deres lille dreng havde et stort talent, der skulle udvikles. Han havde en smuk sangstemme og en enestående hukommelse for musik. Derfor blev han sendt til en skole for kordrenge ved domkirken i Antwerpen, da han var syv år.
 
I de næste otte år sang Francois i domkirkens kor og fik samtidig god undervisning i musik - både sang, musikteori, violinspil og komposition. Da han blev femten år, forandrede hans stemme sig. Han kunne ikke længere synge i drengekoret, men fordi han var blevet vældig dygtig til at spille violin, fik han lov til at fortsætte i musikskolen.
 
Kort tid efter flyttede hele familien til Paris, hvor Francois blev undervist af den berømte Jean-Philippe Rameau.
Allerede, da Gossec var 17 år, mente Rameau, at han var dygtig nok til at lede et orkester. Han skaffede derfor den unge mand en stilling som dirigent hos en hertug, der boede i Paris.
 
Det var en tid med store omvæltninger. Den franske revolution i 1789 vendte op og ned på alting. Gossec gik begejstret ind for ideerne om frihed, lighed og broderskab. Han blev frem for alt revolutionens tiljublede komponist.
I 1795 blev Gossec meddirektør ved det nye grundlagte musik-konservatorium i Paris.
 
Gossec skrev talrige symfonier, operaer, balletter, kammermusik, marcher og festlige korværker. Han døde i 1829.
Tip en ven  Sitemap - oversigt over tilgængelige sider  Udskriv
Udviklet af Altero Webdesign i samarbejde med ITProfil.dk. Vedligeholdes med ADcms