Georg Friedrich Händel

1685 - 1759
Tyskland
 
Født 1685. Hans far var hofkirurg. Alledere som 6-årig var Georg Friedrich så dygtig til at spille, at han optrådte på slottet. Hans far mente dog ikke, at han skulle være musiker. Han besluttede, at Georg Friedrich skulle studere jura. Det gjorde han så, men samtidig fungerede han som organist med slots-og domkirken. Da faderen døde, gik han i gang med det, der virkelig interesserede ham: musikken.
Han rejste til Hamburg (1703) hvor hans første opera Almira blev opført. I 1707 rejste han til Firenze, Rom, Napoli, Venedig.
1710-11 var han tilbage i Hamburg, hvor han nu var berømt. Mens han var i Hamburg, fik han en invitation fra London. Den engelske konge ville gerne have ham til at skrive en opera. På det tidspunkt var folk vilde med operaer. En operastjerne var lige så tilbedt, som et popidol er i dag. Händel rejste til London og fandt sig så godt til rette, at han blev der resten af sit liv. Kongen udnævnte ham til sin hofkomponist.
Händel skrev en masse operaer. Folk i London var begejstrede for Händel og hans musik. Til kirkelige højtider skrev han oratorier - korværker, der for det meste handlede om begivenheder fra Bibelen. Han tjente mange penge, men da han havde været ved hoffet i nogle år, fik han lyst til at være selvstændig. Han ville have sit eget teater. Det gik ikke godt. For det første var det vanskeligt at komponere operaer og klare driften af et teater på samme tid, og for det andet havde
 
Händel fået nogle fjender, der misundte ham og modarbejdede ham. Han mistede sine penge og blev fattig. Samtidig fik han en øjensygdom, der gjorde ham blind. Nu kunne han ikke længere skrive noder. Når han komponerede et musikstykke, måtte han bede en anden skrive noderne for ham. I 1759 døde han.
Tip en ven  Sitemap - oversigt over tilgængelige sider  Udskriv
Udviklet af Altero Webdesign i samarbejde med ITProfil.dk. Vedligeholdes med ADcms