Marianne Martinez

1744 - 1812
Østrig
 
Marianne Martinez var datter af en spansk diplomat. Hun blev født i Wien, som på det tidspunkt var den vigtigste musikby i Europa.
 
Den lille pige havde store evner for musik, og hendes forældre skaffede hende den bedste undervisning, der kunne fås.
 
Nicola Porpora, en kendt sanger og komponist, lærte hende at synge og komponere. Porpora havde en anden elev, der boede hos ham og tog sig af husførelsen som betaling for undervisning. Eleven hed Joseph Haydn.
 
Da Marianne fyldte ti år, blev det besluttet, at Joseph Haydn skulle være hendes lærer. Han boede hos Martinez familien i tre år og blev meget glad for sin elev. I årene frem fortsatte venskabet mellem de to. Joseph Haydn betragtede hende nærmest som en adoptivdatter og havde hendes portræt hængende i sin lejlighed i Wien.
 
Påvirkningen fra Joseph Haydn kan tydeligt høres i Marianne Martinez´ musik.
 
Hun var en af de første kvindelige komponister, der skrev værker for stort orkester. Hun skrev symfonier, klaverkoncerter, sonater, messer og et enkelt oratorium.
 
Hendes messer blev ofte opført i den lokale kirke.
 
Samtidig optrådte hun som pianist og var et meget anset medlem af Bologna Academia Filharmonica.
 
Hun grundlagde en sangskole og holdt musikalske soriéer i sit hjem. Her kom alle byens store digtere og komponister.
 
Mozart var der næsten hver gang. Han medbragte ofte en af sine kompositioner for fire-hændigt klaver og spillede sammen med Marianne Martinez.
 
Meget af Marianne Martinez´ musik er indspillet på CD. Hendes symfoni i C dur fra 1770 er den eneste kendte klassiske symfoni, der er skrevet af en kvinde. Den er fuld af liv, elegant og yndefuld.
 
Marianne Martinez døde i Wien i 1812.
Tip en ven  Sitemap - oversigt over tilgængelige sider  Udskriv
Udviklet af Altero Webdesign i samarbejde med ITProfil.dk. Vedligeholdes med ADcms