Clara Schumann

1819 - 1896
Tyskland
 
I Leipzig boede Friedrich Wieck, som var en meget dygtig og efterspurgt klaverlærer.
 
Da hans kone ventede et barn, besluttede han, at det barn skulle være en berømt klavervirtuos, uanset om det blev en dreng eller en pige.
 
Det blev en pige. Faderen gik hurtigt i gang med at lære lille Clara at spille. Heldigvis var hun meget musikalsk og elskede at øve sig.
 
Da Clara var fem år, blev hendes forældre skilt. Derefter boede hun i tre år hos sin mor. Som otte-årig kom hun tilbage til sin far, og nu begyndte hendes uddannelse for alvor. Hun fik timer i musik hver eneste dag. Leg og den slags var der ikke tid til. Friedrich Wieck ansatte private lærere til at komme og undervise Clara i almindelige skolefag.
 
Clara holdt sin første offentlige koncert, da hun var 11 år. Hun spillede musik af berømte komponister, men også stykker, hun selv havde komponeret.
 
Kort tid efter begyndte den 18-årige Robert Schumann at få undervisning hos Claras far. Han boede i hjemmet. Det gjorde man dengang.
 
Selv om Clara ikke var voksen endnu, blev han meget forelsket i hende og besluttede, at hende ville han giftes med, når hun blev voksen.
 
Robert ville være klavervirtuos, men desværre fandt han selv på en øvelse, der ødelagde hans fingre. Nu måtte han i stedet koncentrere sig om at blive komponist.
 
Robert var en fremragende komponist, én af de største, der har levet, men han tjente næsten ingen penge.
 
Da Clara blev ældre, forelskede hun sig også i Robert. Hendes far blev rasende. Alle hans planer var ødelagt. Clara skulle rejse rundt og optræde, ikke være Roberts kone!
 
Han forbød Clara at se Robert. Konflikterne var så alvorlige, at de endte med en retssag.
 
De unge var stædige. I 1840 blev de gift. Nu var der ikke tid til at øve sig ved klaveret. Clara skulle være husmor. Robert mente, at hans arbejde var det vigtigste, men det varede dog ikke længe, før han forstod, at hvis de skulle have noget at leve af, blev Clara nødt til rejse rundt og optræde.
 
Trods mange problemer holdt de sammen. Robert udgav et lille hæfte med 12 sange. Otte melodier var af Robert. Resten havde Clara skrevet.
 
Clara elskede at komponere musik, men hun var betænkelig. "Kvinder kan jo ikke komponere," sagde hun ofte. "Det har de aldrig kunnet før."
 
Hun havde altid en masse at gøre: gav koncerter, skrev musik, underviste i klaver, passede sit hjem og de syv børn, som hun og Robert fik.
 
Robert havde altid haft et vanskeligt sind. Nu blev hans psykiske problemer værre og værre. Det endte med, at han kastede sig i Rhinen, fordi han ville begå selvmord. Nu blev han indlagt på et hospital for sindslidende.
 
Det var en hård tid for Clara. Heldigvis fik hun god hjælp af Johannes Brahms, som var én af hendes og Roberts nære venner. I virkeligheden var Brahms meget forekslet i Clara. Måske kunne hun også godt lide ham, men de blev ikke gift.
 
Robert kom aldrig mere hjem. Han døde på hospitalet.
 
Clara holdt sammen på familien og tjente penge ved at give koncerter. Hun skrev nogle meget smukke værker for kammermusik og en del klaverstykker. Ét af de kendteste er "Variationer over et tema af Robert Schumann."
 
I 1896 blev hun syg og døde - 77 år gammel.
Tip en ven  Sitemap - oversigt over tilgængelige sider  Udskriv
Udviklet af Altero Webdesign i samarbejde med ITProfil.dk. Vedligeholdes med ADcms