Georg Philipp Telemann

1681 - 1767
Tyskland
 
Født i Magdeburg i Tyskland. Hans far var præst. Desværre døde faderen, da Georg kun var fire år. Georg havde en lidt ældre bror. Deres mor giftede sig ikke igen. Hun var alene om af opdrage sine to drenge.
 
Begge drengene interesserede sig for musik. Ingen af dem tænkte dog på at blive musiker. Georg lærte sig selv at spille på alle mulige instrumenter. Han komponerede også melodier, men samtidig passede han sin almindelige skolegang.
 
Da han var 20 år, meldte han sig til jura-studiet ved Universitetet i Leipzig (1701). Georg var flittig med sine studier, men han fik også tid til at dyrke musik. Da han havde gået på universitetet i et år, sørgede han for, at der blev stiftet en musikforening for studenterne: Collegium Musicum. Foreningen arrangerede offentlige koncerter. Samtidig med studiet og arbejdet i foreningen fungerede Georg Philipp Telemann også som musikdirektør for Operaen i Leipzig. Han havde en enestående energi.
 
To år senere blev han kapelmester ved grev Erdmanns hof i Zary i Polen. Her blev han kun kort tid.
 
Der fulgte nu nogle år, hvor han dels fungerede som hofkapelmester i Eisenach, og dels som musikdirektør i Frankfurt am Main. Derefter kom han i 1721 til Hamburg som musikalsk leder for byens fem største kirker.
 
Nu havde han mange pligter. Han skulle komponere kantater til søndags-gudstjenesterne og underholdningsmusik til de fornemme fester på slottet. Telemann havde en kolossal energi. Ved siden af sine mange pligter skrev han stykker til musik-amatører. Han skrev også operaer, både alvorlige og komiske, og meget andet.
 
Borgerne i Hamburg syntes, at han skulle nøjes med at lave de musikstykker, han var ansat til. De brokkede sig.
 
Telemann søgte nu en anden stilling. Han ville være kantor ved Thomaskirken i Liepzig. Da folk i Hamburg hørte det, blev de forskrækkede. De ville ikke af med deres komponist. Det endte med, at Telemann trak sin ansøgning tilbage.
 
Stillingen blev givet til Johann Sebastin Bach. De to mænd kendte hinanden og var venner. Telemann var gudfar til én af Bachs sønner: Carl Philipp Emmanuel Bach.
 
Telemann er én af de komponister, der har skrevet flest stykker. Han kunne godt få en plads i Guiness rekordbog. Det blev til: mere end 1000 kantater, 46 passioner, 20 operaer, 47 koncerter for ét soloinstrument med orkester og 25 dobbeltkoncerter. Desuden en mængde stykker for små grupper.
 
Telemann var berømt i sin levetid. Publikum anså ham for at være bedre end Johann Sebastian Bach.
 
Senere var der mange, der skiftede mening. Nu blev der sagt, at Telemanns musik var letbenet og overfladisk i forhold til Bachs.
 
I de seneste år har man fundet ud af, at de to komponister i virkeligheden slet ikke kan sammenlignes. De har hver deres kvaliteter. Telemanns musik er igen kommet på mode. Hans stykker spilles overalt. Især hans solokoncerter er meget populære.
 
Georg Philipp Telemann døde i Hamburg i 1767.
Tip en ven  Sitemap - oversigt over tilgængelige sider  Udskriv
Udviklet af Altero Webdesign i samarbejde med ITProfil.dk. Vedligeholdes med ADcms